Shortcut CTRL+Z (undo) not working

The shortcut CTRL+Z stops working when I open multiple files in Studio 2019. Again. And again.

Although I've been told by the support, that this well known bug will finally be fixed with SR2 - after many, many years. I meet this bug since 2015.

Is there FINALLY a solution, how to remove this bug?

EDIT:

In the "old version" this bug could be temporarily fixed by copying a word into the concordance search field and providing the search. Then it worked again for while.

Now I have to close all open files and to open a single one again.

This is really annoying.

Parents
  • Hi SDL, thank you for your "support".

    Two weeks passed and still no answer and no help. 

    Just great...

  • ,

    I'm afraid there is no good answer for this.  We are well aware of the problems with keyboard shortcuts but seem unable to fit the work in that is required to resolve it.  So I can't give you an answer that will be helpful in the short term at all... I wish I could.

    I know you think a company of this size should be able to sort this out but I'm afraid it is never as simple as that. I also know there is little point in me trying to explain to you why because it won't help, nor will it make any difference.  We are looking at ways in which we can resource this work specifically and focus more on the improvements that are needed to ensure Studio is more performant so things like this simply work as expected.

  • ok 

    Please provide me with the exact steps to reproduce the Ctrl+Z not working and I will escalate this again to development.  I can conclude from your cryptic message at the start that you are running a search and replace in multiple files but I am unable to reproduce.

    I have put a short video here showing you what I am doing.  Perhaps this will help you to provide some proper instructions that I can follow to achieve the problem you are encountering with Ctrl+Z. Being able to reproduce a problem is an essential part of fixing it... I hope you can understand that?

    You also say this has been known for 4 or 5 years.  Please show me how you know this and where I can validate this?  Throw away comments based on heresay or complaints you have seen over the years in the forums doesn't mean anything.  We don't investgate every complaint in every public forum and enter them into our database.  Complaints could be completely unfounded, and many of them come from the same users over and over again... which like it or not points towards other problems and not necessarily only problems with Studio.

    I have just run a search in our database like this:

    Trados Studio search results showing two entries with no visible errors or warnings.

    You can see the query and I only get two results returned... neither of which seem to relate to what I'm guessing you are referring to.

    Please provide me with the steps to reproduce this and I will ensure there is a bug logged for this, I'll give you the bug number, and you can track that, and refer to it if we never fix it in the future.

    I can find 29 unresolved bugs related to keyboard shortcuts (two of these are the undo problems I shared above)... each one is reproducible and most only occur under very specific crcumstances.  There are some general issues that affect everyone and this is what I've been referring to when I talk about problems with keyboard shortcuts.

    But you are complaining about this very specific problem with Ctrl+Z.  So, I have been completely open with you and only ask that you provide some reproducible steps and we will investigate it.

    emoji


    Generated Image Alt-Text
    [edited by: Trados AI at 1:36 PM (GMT 0) on 29 Feb 2024]
  • I have not written anything about search and replace here. I have complained that CTRL+Z is not working. At the same time, the UNDO function does not work. This happens not always but randomly when I open several files from various projects.
    It happened right now. I have changed something in the text (first screen shot) and you can see in the second screen shot, that the undo function is gray = not active. And the shortcut CTRL+Z does not work too. In this moment 2 files from 2 different projects are opened.

    Screenshot of Trados Studio with text highlighted and the undo function icon grayed out, indicating it is not active.

    Screenshot of Trados Studio's ribbon menu with the 'File' tab circled, showing no visible errors or warnings.

    That's the exact description of what I'm doing. I can not write more. I just open a second file to translate and the function randomly stops working. In the Studio 2019 SR1 in this case also e.g. CTRL+A, CTRL+F did not work. The bug could be fixed by running the Concordance Search. Then the function was restored. Now in SR2 nothing works, I have to close and to reopen the files or even to restart Studio.

    The problem I am reporting here has been reported to SDL Support several times in the past few years. The last time in April & July/August 2019.

    In April I got the following messages from SDL Support:

    Email excerpt from SDL Support acknowledging a defect with the undo function in Trados Studio and suggesting a workaround.Email excerpt from SDL Support assuring the defect with the undo function is known and will be fixed in future releases.

    And here you will find the promise I got in July/August 2019 from the SDL support in several mails regarding Case No. 00437446:

    Screenshot of a document stating that shortcut issues have been addressed in Trados Studio 2019 SR2.

    Screenshot of a document stating that features including CTRL+Z, CTRL+F, and CTRL+A are to be introduced in Trados Studio 2019 SR2.

    I have reported this very same problem repeatedly since 2015. 

    As you understand, I can not agree with your statement:

    But you are complaining about this very specific problem with Ctrl+Z.

    It is not a "very specific problem".

    This problem is very well known since a long time. And it is not only about the keyboard shortcut. It is about the UNDO function itself, which stops working too.

    emoji


    Generated Image Alt-Text
    [edited by: Trados AI at 1:37 PM (GMT 0) on 29 Feb 2024]
  • I have not written anything about search and replace here. I have complained that CTRL+Z is not working.

    Well... it does work for me so I need more than this.  Sometimes we have to do a bit of detective work because the decriptions of the problems are unhelpful.  Based on what yo said I drew this conclusion.  This is what you said:

    The shortcut CTRL+Z stops working when I open multiple files in Studio 2019. Again. And again.

    At this point all I know is you open multiple files.  I have no idea what you are trying to undo.  Then you said this in the same post:

    In the "old version" this bug could be temporarily fixed by copying a word into the concordance search field and providing the search. Then it worked again for while.

    Given running a concordance doesn't actually change anything I clearly incorrectly assumed you must be making a change you need to undo and used a search and replace to do it.

    If you actually told me and gave me the steps I wouldn't have to guess!

    It happened right now. I have changed something in the text (first screen shot) and you can see in the second screen shot, that the undo function is gray = not active. And the shortcut CTRL+Z does not work too. In this moment 2 files from 2 different projects are opened.

    Screenshot showing Trados Studio interface with a segment of text selected and the 'Undo' function icon grayed out, indicating it is not active.

    Screenshot highlighting the 'File' tab in Trados Studio's ribbon interface with a red circle, suggesting a possible area to investigate for the non-functioning CTRL+Z issue.

    This is possibly quite interesting.  You seem to have activated the Alt keys and this would most likely prevent Ctrl+Z from working as well as any other shortcut.  Can you try and note if this is what happens each time this fails for you?

    I'll come back to you on the support tickets after discussing this with support.

    emoji


    Generated Image Alt-Text
    [edited by: Trados AI at 1:37 PM (GMT 0) on 29 Feb 2024]
  • I have no idea what you are trying to undo.

    Usually people want to UNDO, what they have done. In an editor like SDL Studio it is e.g. writing, inserting tags, inserting TB entries etc. Just all the normal actions you do in an editor. All the actions, that should normally be undone with "UNDO".

    If you actually told me and gave me the steps I wouldn't have to guess!

    Don´t guess, just read. I wrote it clearly:

    In the "old version" this bug could be temporarily fixed by copying a word into the concordance search field and providing the search. Then it worked again for while.

    But as I say, this is already history. In the current version (SR2) I have to reopen the file or to restart Studio to fix the problem (for a while).

    You seem to have activated the Alt keys

    NO. Alt has been activated when I pushed "Alt+PrtScn" to make the screenshot. 

    But even if ALT were activated, the UNDO function (the button) would have to be active. As you can see here:

    Screenshot of Trados Studio interface highlighting inactive UNDO button in the toolbar, with red circles around the button and the 'Alt' key indicator.

    emoji


    Generated Image Alt-Text
    [edited by: Trados AI at 1:37 PM (GMT 0) on 29 Feb 2024]
  • Come on Adrian... you should know by now that things are not this simple.  This is simply not enough:

    Usually people want to UNDO, what they have done. In an editor like SDL Studio it is e.g. writing, inserting tags, inserting TB entries etc. Just all the normal actions you do in an editor. All the actions, that should normally be undone with "UNDO".

    This is working fine for me.  So on this basis we'll never fix anything.  I don't see anyone else complaining about the undo the way you are and you are not helping me to narrow this down at all to some specific action, or interference, that might be triggerring this.  It could easily be caused by something you have running on your machine and we'll never be able to reproduce it.

    Try paying close attention to what you last did when the undo failed.  Perhaps there is something you just didn't notice before but actually helps you to reproduce the problem.

    You could also provide me with your Studio logs after this happens.  Maybe we'll get lucky and find something in  there.

  • Thanks for your honesty Paul.

    I think it might be a good idea for you guys at SDL to yourselves test which shortcuts are dead (and have been for years). Then, if you don't foresee being able to fix them in the short term (which I fully understand btw), please god: at least (temporarily) remove any mention of them in the UI and help docs, as it is extremely frustrating to keep running into things that just don't work. It's less depressing if the user isn't told about them to begin with, as you can't miss what you don't know. 

    All in all though, I must admit that I am using Studio more and more lately as it is very snappy (in general) when compared to e.g. memoQ, which (although an excellent tool) has just gotten too slow over the years. Scrolling through the grid in memoQ 9.2 makes me want to die screaming.

    Michael

  • Hi Adrian,

    Thank you for your feedback regarding the Undo option.

    We would like to investigate this issue further, but as this could not reproduced each time, we need to have more details.

    It would be helpful if you could confirm the following:

    1. the version of Studio you are using, if you have the latest Cumulative Updates installed

    2. the actions you tried to complete before using the Undo

    3. if you notice this on specific file, projects, packages

    Thank you

    Regards,

    Sorina

  • Hi Sorina and Paul,

    I wrote a lengthy answer but received an error message after hitting Reply and lost all the work.. Apparently I had to "join" this group to be able to post replies, but it would be good not to discard the users' drafts when they try to post without joining the group – maybe even disable the "Reply" button in such case. But that's another story for another time.

    I had issues with undo while working through the workbook for the advanced certification for translators. Basically I just opened one file for translation (with the auto-created project), made changes in editor, then opened another file in the same way, made changes in the editor and undo remained disabled.

    Here is a video repro.

    The files used are the sample files from the aforementioned course (section 6 – folder is 06_FileTypes, files are Command.docx and Sample.idml)

    Can you please look into it?

  • I know it's a little late for feedback on that issue, and believe me, I am also very annoyed at the bugs that have added up in Trados versions over the years, but I actually found a workaround for that issue, based on your feedback that it happens randomly “when [you] open several files from various projects.” It also happened to me randomly when I had more than one project open. So I tried systematically closing all projects before opening another one, and I never got that issue again. 

    I know it's not an ideal solution, but as I said, it's a suitable workaround for me, until the issue is definitely resolved by SDL.

    And by the way, thanks to Paul Filkin for his honesty: I prefer being told the plain truth (that he unfortunately cannot do anything about it, but will continue pushing for a resolution), rather than being made empty promises.

    Edit: The issue does continue to happen once in a while even when I have only one single-file project open, but it it always resolved (at least for a few days) when I close all projects and reopen the one I need (even if it's the same one that was open).  

  • Hi Paul, 

    As I mentioned in another comment, I know it's probably too late for 's specific case, but since the problem still exists to this day, I will try providing some insights in case it would help find a cause.

    • The CTRL+Z issue does not seem to be linked to any specific operation. It just happens, sometimes, that you type a few words and press CTRL+Z and it just doesn't work. I don't specifically remember what I had done in the seconds to minutes before it happened, but my guess is that it may happen when Trados, or the project itself, has been open for some time. Maybe it's because Trados' memory becomes overloaded? Or maybe it can be linked with the computer being put in sleep mode and woken up in the meantime, while the Trados project has remained open? I Thing that would be worth investigating.

    • In any case, the CTRL+Z issue seems to be consistently solved (for an indefinite time, usually a few days) when we close all Trados projects. Then, we can reopen the project we were already working on, and the CTRL+Z works again. That is just a workaround, not a solution, but maybe knowing that could also help find an actual solution.

    • By the way, thanks a lot for trying to help as best you can, and for being honest when you don't see an immediate solution. I prefer a clear, but disappointing answer to a vague, optimistic promise that will lead nowhere. Keep up the good work!

Reply
  • Hi Paul, 

    As I mentioned in another comment, I know it's probably too late for 's specific case, but since the problem still exists to this day, I will try providing some insights in case it would help find a cause.

    • The CTRL+Z issue does not seem to be linked to any specific operation. It just happens, sometimes, that you type a few words and press CTRL+Z and it just doesn't work. I don't specifically remember what I had done in the seconds to minutes before it happened, but my guess is that it may happen when Trados, or the project itself, has been open for some time. Maybe it's because Trados' memory becomes overloaded? Or maybe it can be linked with the computer being put in sleep mode and woken up in the meantime, while the Trados project has remained open? I Thing that would be worth investigating.

    • In any case, the CTRL+Z issue seems to be consistently solved (for an indefinite time, usually a few days) when we close all Trados projects. Then, we can reopen the project we were already working on, and the CTRL+Z works again. That is just a workaround, not a solution, but maybe knowing that could also help find an actual solution.

    • By the way, thanks a lot for trying to help as best you can, and for being honest when you don't see an immediate solution. I prefer a clear, but disappointing answer to a vague, optimistic promise that will lead nowhere. Keep up the good work!

Children
No Data